A multi-storey car park on St George’s Field is the first essential development to deliver the centrepiece of the masterplan – replacing the Castle Car park with public space around Eye of York and Clifford’s Tower. 

The design is based on the brief created through engagement by My Castle Gateway for the development of St George’s Field which:

  • tells the rich history of St George’s Field
  • establishes a new arrival point for York
  • reinstates the ‘field’ through public realm and green space which draw people in and encourage them to stop and enjoy the spaces
  • improves pedestrian and cycle routes to the rest of the city
  • creates a multi-storey car park which responds sensitively to its surroundings
  • uses materials which complement the natural environment
  • has quiet, peaceful areas for reflection
  • makes the most of the amazing views from the car park’s top deck

A four-storey car park at St George's Field is needed to replace the parking spaces which would be lost on the current Castle Car Park, and would be funded through the new residential apartment developments on the site of the demolished Castle Mills Car Park.

Artist's impression of car park building at St George's Field

Artist's impression of car park building at St George's Field

Developments at St George's Field

There are several major challenges that we have to deal with to undertake development of St George's Field:

  • the footprint of the car park is shaped by existing flood walls
  • leaving access to the Foss Flood Barrier
  • electric cables
  • two major sewer pipes
  • the footprint of a Medieval Church

Because of these challenges, the footprint of the car park proposal is smaller than we originally hoped; therefore we've added an extra layer to get the right number of decent-sized parking bays needed to close Castle Car Park.

The new multi-storey car park will provide 372 large modern car parking spaces and 25 neighbouring surface level coach parking bays. This will reduce the number of parking spaces in the city centre by around 100 and remove the journeys associated with Castle Car Park outside the inner ring road. Access to the car park would be at first floor level, meaning the car park can continue to be used in times of flood. We're proposing are to use natural materials and green walls to fit with the existing high quality environment. An external 'feature staircase' will make the most of the amazing new views of Clifford's Tower and the city beyond.

Final plans at St George's Field

See the vision for the multi-storey car park at St George's Field.

A map showing the cycle and walking routes around St Georges Field Artists impression of the proposed floor plan, floor by floor Landscape ideas around St Georges Field Artists impression showing the East and West elevations of the building Artists Impression showing the North and South elevation of the building Artists impression of the car park's facade

We've made some key decisions following engagement in early March:

  • cladding - there were mixed views about the claddings, so we've chosen horizontal cladding as it allows more natural light in and better views out to the city - due to new building regulations, terracotta has been chosen as replacement over the original timber proposed to keep the same natural look and feel
  • the top deck - we're including a solar canopy that covers part of the top deck instead of leaving this open
  • ground floor - open access to the ground floor will give customers immediate access to the new public spaces; and will ensure a quicker clean up after a flood ever - measures are being taken to creat a safe car park, including CCTV and security partrols
  • toilets - provide 4 unisex toilet cubicles, including parent/child and disabled facilities
Primary material - terracotta

Primary material - terracotta

Secondary material - green wall

Secondary material - green wall

Feature stair - metal

Feature stair - metal

 

St George’s Field has had many uses. We want to reinstate the ‘field’ using greenery which draws people in and encourages them to stop and enjoy the spaces. We have to use materials which won't be damaged when the area floods (regularly, up to 6 times a year) which means tough, easily cleanable surfaces and hardy vegetation. The pedestrian and cycle links will allow and encourage more journeys into and through the Castle Gateway area, linking the historic centre.

We've worked with cycle groups to get the best infrastructure on a tight site.

A new pedestrian and cyclist crossing would cross the inner ring road, connecting the two sides of Castle Gateway and reducing the dominance of cars. The detailed Design of this is being modelled and will be finalised once permission is granted for St Georges Field multi-storey car park.

Artists impression of the main entrance to St Georges Field

Artists impression of the main entrance to St Georges Field

Also see

Comment on this page